Бәхәс:Скиту (Констанца)

Битнең эчтәлекләре башка телләрдә бирелми.
Wikipedia — ирекле энциклопедия проектыннан ([http://tt.wikipedia.org.ttcysuttlart1999.aylandirow.tmf.org.ru/wiki/Скиту (Констанца) latin yazuında])

Etimologia numelui turcesc[вики-текстны үзгәртү]

Ajutor! Poate dv stiti unde sa cautam? Am trecut asta si pe pagina de discutii a articolului in limba romana. Va multumesc.


Dictionarul etimologic turc pt. cuvinte mai vechi de sec. XIII (v. aici) este, dupa o cautare pe Google cu toate variatiunile imaginabile, singurul care ofera o explicatie pt. "mungean" (munğan):

munğa:n (b-) (mentally disturbed) N./A. of Habitual Action fr. mun- (bun-) (deranged, disturbed, senile, feebleminded, mad); lit. ‘mentally disturbed’ and the like.

Compara cu Deliorman (Deli-Orman), "padurea nebuna" (dilie).

Punar e o parte banala de toponim compus si reprezinta o forma veche pt. pınar, fintina (Wiktionary in engleza are termenul).

Ar reiesi "fintina nebuna". O fi dat apa intermitent, sau de calitate schimbatoare.

E insa totul adunat de ici si colo, lipseste o sursa unica si citabila.

Nemtii si-au numit satul Klein-Mundschanpunar, deci Mungeanpunarul Mic, semn ca mai exista unul mai mare si probabil mai vechi in zona pe care o cunosteau colonistii. Poate odata gasit, acela sa ne duca la o etimologie citabila. Arminden (бәхәс) 24 фев 2024, 15:02 (UTC)[җавап бирергә]